top of page

Kirsi Galette


Galette on traditsiooniline Prantsuse küpsetis, mis sarnaneb pirukaga, kuid on tavaliselt valmistatud ilma vormita. Galette on suurepärane võimalus kasutada ära hooajalisi puuvilju või köögivilju ning see sobib hästi nii igapäevaseks suupisteks kui ka pidulikuks magustoiduks või suupisteks.

Tänane Kirsi galette on imeline küpsetis, mis ühendab endas maitsva muretaigna ja magusate kirsside täidise. See suussulav delikatess pakub nautimist nii maitsemeeltele kui ka silmadele ja on magustoit, mis sobib suurepäraselt talviseks nautimiseks.



KOOSTISOSAD

Mandlitaigen:

½ tass viilutatud röstitud mandleid

1 ¼ tass universaalset jahu

1 spl suhkrut

½ tl soola

225 g jahutatud soolamata võid, kuubikuteks lõigatud

½ tl sidrunimahla

4–6 spl jäävett vastavalt vajadusele

Kirsitäidis:

3 ½ tassi kivideta kirsse, värsked või külmutatud

¼ tassi suhkrut

2 spl maisitärklist

1 apelsinikoor

1 lahtiklopitud muna

Turbinado suhkur, võib asendada


JUHISED

Enne alustamist külmuta võikuubikuid 15 minutit.

Aseta mandlid köögikombaini kaussi ja haki paar korda, kuni need on jämedalt hakitud. Lisa köögikombaini jahu, suhkur ja sool. Lisa poolkülmutatud võikuubikud ja haki koos jahuga, kuni jahus olevad võitükid on umbes hernesuurused.

Lisa sidrunimahl ja 4 supilusikatäit vett, nirista need nii ühtlaselt kui võimalik jahusegusse, ja sega uuesti, et tainas kokku läheks. Sellesse etappi jõudmiseks pead võib-olla lisama rohkem vett. (Teise võimalusena võite segada ka näppudega, kuni see meenutab jämedat puru. Seejärel segage sidrunimahl ja nii palju vett, et tainas kokku läheks.)


Tõsta tainas jahuga ülepuistatud lauale ja vormi tainas kettaks. Mähi tainas kilesse ja hoia enne kasutamist vähemalt kolmkümmend minutit külmkapis. Saate seda sammu teha ka päev varem.


Kui olete valmis galette kokku panema, laske küpsetisel 5 minutit laua peal seista, et see veidi pehmeneks.

Eelsoojendage ahi temperatuurini 220° C.

Rulli tainas umbes 0.6 cm paksuseks 28 cm ringiks. Tõsta ring küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile.


Sega keskmises kausis kivideta kirsid, suhkur, maisitärklis ja apelsinikoor. Aseta puuviljad kohe taignaringi keskele, jättes ringi serva ümber 5-7 cm äärise. Keera taigna servad ümber kirsitäidise, vajuta taignale veidi, et see paigale jääks. Kirsside keskosa peaks näha jääma.


Pintselda küpsetis munaseguga ja puista peale veidi suhkrut.

Küpseta 220°C juures umbes 35 minutit, kuni küpsetis on kenasti pruunistunud ja kirsid mullitavad.


Lase enne serveerimist vähemalt 20 minutit jahtuda. Serveeri soojalt või toasoojana koos vanillijäätise või vahukoorega. Kaunista soovi korral röstitud mandlitega.



Cherry Galette


INGREDIENTS

ALMOND PASTRY DOUGH:

½ CUP sliced almonds toasted

1 ¼ CUPS all-purpose flour

1 TABLESPOON sugar

½ TEASPOON salt

225 g chilled unsalted butter cut into cubes

½ TEASPOON lemon juice

4 TO 6 TABLESPOON ice water as needed

CHERRY FILLING:

3 ½ CUPS pitted sweet cherries fresh or frozen

¼ CUP sugar

2 TABLESPOONS cornstarch

Zest from 1 orange

1 egg beaten

Turbinado sugar


INSTRUCTIONS

Freeze the butter cubes for 15 minutes before starting.

Place the almonds in the bowl of a food processor and pulse a few times until coarsely chopped. Add the flour, sugar, and salt to the food processor bowl. Add the semi-frozen butter cubes and pulse together with the flour until the butter chunks in the flour are about the size of peas.

Add the lemon juice and 4 tablespoons of water, drizzling over the flour as evenly as you can, and pulse the mixture again to get the dough to come together. You may need to add more water to get to this stage. (Alternatively, you can mix by hand using a pastry cutter or your fingers to cut the butter into the mixture until it resembles coarse crumbles. Then mix in the lemon juice and enough water to bring the dough together.)

Transfer the dough to a counter dusted with flour and shape the dough into a disk. Wrap the dough in plastic wrap and refrigerate for at least thirty minutes before using. You can also do this step a day ahead of time.

When you’re ready to assemble the galette, let the pastry sit out on the counter for 5 minutes just to soften slightly.

Pre-heat the oven to 220°C.

Roll the pastry out into an 28 cm circle about 0,6 cm thick. Transfer the circle to a sheet pan lined with parchment paper.

In a medium bowl, combine the pitted cherries, sugar, cornstarch and orange zest. Immediately place the fruit in the middle of the pastry circle, leaving a 5-7 cm border around the edge of the circle. Fold the edges of the pastry up around the cherry filling, pressing the pasty slightly so it stays in place. The center of the cherries should still be exposed.

Brush the pastry with the egg wash and sprinkle with a little turbinado or sanding sugar.

Bake at 220°C for about 35 minutes, until the pastry is nicely browned, and the cherries are bubbling.

Let cool for at least 20 minutes before serving. Serve warm or room temperature with vanilla ice cream or whipped cream. Garnish with toasted almonds if desired.


Comments


bottom of page