top of page

Spagetid lihapallidega


Spagetid lihapallidega on Itaalia päritolu toit, kus spagetid (pikad pastanuudlid) serveeritakse koos lihapallide ja tavaliselt tomatikastmega. See roog on tuntud oma südamlikkuse ja maitsvate koostisosade kombinatsiooni poolest ning seda leidub sageli Itaalia restoranide ja perede menüüdes üle maailma.

Lihapallid on tavaliselt valmistatud hakklihast (näiteks veisest, seast või segatud hakklihast), mis on segatud maitseainete, leiva või saiaga, sibula, küüslaugu, vürtside ja maitsetaimedega. Lihapallid rullitakse tavaliselt väikesteks pallideks ja küpsetatakse ahjus, praetakse või keedetakse.

Spagetid keedetakse eraldi soolaga maitsestatud vees al dente, mis tähendab, et need on küpsetatud nii, et need oleksid pehmed, kuid säilitaksid siiski veidi närtsimist. Pärast keetmist valatakse spagetid korralikult ära ja segatakse sageli tomatikastmega, mis võib olla valmistatud värskestest või purustatud tomatitest, oliiviõlist, küüslaugust, sibulast ja erinevatest vürtsidest ning maitseainetest.

Seejärel serveeritakse spagetid lihapallidega, kus spagetid asetatakse taldrikule või kaussi ning peale pannakse soojad lihapallid, mis on kaetud tomatikastmega. Mõnikord võib rooga kaunistada värskelt riivitud parmesani juustu või hakitud värskete ürtidega, et lisada lisamaitset ja visuaalset atraktiivsust.

Spagetid lihapallidega on traditsiooniline ja maitsev Itaalia roog, mis pakub harmoonilist tasakaalu maitsete, tekstuuride ja erinevate koostisosade vahel ning on paljudele inimestele üle maailma lemmiktoit.

KOOSTISOSAD

18 toorest lihapalli (veiseliha, sealiha, kalkun või kana)

oliiviõli

½ sibulat, peeneks hakitud

½ punast pipart, peeneks hakitud

1 Küüslauguküün, hakitud

1 spl Itaalia maitseainet

1 tl suhkrut, valikuline

1 ½ tl soola

värskelt jahvatatud musta pipart

näputäis punase pipra helbeid, valikuline

800 g konserveeritud purustatud tomateid

800 g konserveeritud peenikesi kuubikuteks lõigatud tomateid nõrutamata

450 g spagette või linguinit

1 tass kana- või veiselihapuljongit

2 tass vett

ÜRTIDEGA RICOTTA – VALIKULINE

1½ tass ricotta juustu

1 spl riivitud Parmesani juustu

2 spl piima

1 spl hakitud värsket peterselli

1 spl hakitud värsket basiilikut


Eelsoojendage kiirkeedupott, kasutades sätet SAUTÉ või BROWN funktsiooni,

Pruunista lihapallid (ära küpseta korraga liiga palju), muutes need igast küljest pruuniks. Eemalda pruunistatud lihapallid kiirkeetjast ja aseta need kõrvale.


Valmista kaste. Lisa potti sibul ja punane pipar ning hauta, kuni need hakkavad pehmenema – umbes 3 minutit. Sega juurde küüslauk, Itaalia maitseaine, suhkur (kui kasutad), 1 tl soola, must pipar ja purustatud punase pipra helbed. Lisa purustatud tomatid ja väikesed kuubikuteks lõigatud tomatid ning küpseta veel paar minutit. Seejärel pane lihapallid kiirkeedupotti ja sega korralikult.


Murra spagetid pooleks ja laota lihapallide peale eri suundades. Puista pastale ½ tl soola. Vala pasta peale vesi ja kanapuljong ning suru pasta õrnalt alla, et vedelik pastat täielikult kataks. Põhjalikku segamist pole vaja, kuid veendu, et potis olev vedelik jõuaks ka poti põhja, ehk siis eemada lusikaga koostisaineid poti külgedelt enne kaane lukustamist. Kui pott annab veateate, ava kaas ja sega koostisosi veidi, et vesi jõuaks kindlasti poti põhja.


Surveküpseta HIGH-l 6 minutit.


Valmista ricotta. Klopi kausis kokku ricotta juust, parmesani juust, piim, petersell ja basiilik. Maitsesta värskelt jahvatatud musta pipraga.


Vabasta rõhk QUICK-RELEASE meetodil, kattes rõhuvabastusventiili köögirätikuga, kui see hakkab veidi vett pritsima.


Eemalda ettevaatlikult kaas ja sega spagetid, kaste ja lihapallid õrnalt kokku. Lase toidul mõni minut seista ja jahtuda. Serveeri spagetid ja lihapallid kaussides ning lisa ürtidega ricottat ja ekstra parmesani juustu. Kaunista värske peterselli või basiilikulehtedega.


Pole kiirkeedupotti? Saad selle mugavalt tellida meie e-poest.


Kui toitu jääb üle, siis pane see Kook rakendusse müüki! Sina ei pea toitu raiskama ja keegi saab Sinu maitsvat toitu nautida.

Kui Sul äppi veel ei ole, siis leiad selle www.kookfood.app


Pressure Cooker Spaghetti and Meatballs


INGREDIENTS

18 raw meatballs (beef, pork, turkey or chicken)

olive oil

½ onion finely chopped

½ red pepper finely chopped

1 CLOVE garlic minced

1 TABLESPOON Italian seasoning

1 TEASPOON sugar optional

1 ½ TEASPOONS salt divided

freshly ground black pepper

PINCH of red pepper flakes optional

800 g canned crushed tomatoes

800 g canned petite diced tomatoes undrained

450 g spaghetti or linguini

1 CUP chicken or beef stock

2 CUPS water

HERBED RICOTTA – OPTIONAL

1½ CUPS ricotta cheese

1 TABLESPOON grated Parmesan cheese

2 TABLESPOONS milk

1 TABLESPOON chopped fresh parsley

1 TABLESPOON chopped fresh basil


Pre-heat the pressure cooker using the SAUTÉ or BROWN setting,

Brown the meatballs in batches, turning them to brown on all sides. Remove the browned meatballs from the pressure cooker and set them aside.


Make the sauce. Add the onions and red pepper to the cooker and sauté until they start to soften – about 3 minutes. Stir in the garlic, Italian seasoning, sugar (if using), 1 teaspoon of salt, black pepper and crushed red pepper flakes. Add the crushed tomatoes and the petite diced tomatoes and cook for a few more minutes. Then return the meatballs to the pressure cooker and stir to coat them in the sauce.


Break the dried pasta in half and spread it out flat on top of the meatballs in different directions. Sprinkle ½ teaspoon of salt over the pasta. Pour the water and chicken stock on top of the pasta and press the pasta down gently to submerge it into the liquid. No need to stir, but make sure the liquid in the cooker is able to reach the bottom of the cooker by pulling the ingredients away from the side of the cooker a couple of times before locking the lid in place. If the cooker gives you an error message, open the lid and stir the ingredients just a little, making sure the water can reach the bottom of the pot.


Pressure-cook on HIGH for 6 minutes.


Make the whipped ricotta. Whisk the ricotta cheese, Parmesan cheese, milk, parsley and basil together in a bowl. Season with freshly ground black pepper.


Release the pressure using the QUICK-RELEASE method, covering the pressure release valve with a kitchen towel if it starts to spurt a little water.


Carefully remove the lid and gently stir the spaghetti, sauce and meatballs together. Let the food sit and cool to an edible temperature for a few minutes. Serve the spaghetti and meatballs in bowls and top off with a dollop of the herbed whipped ricotta and extra Parmesan cheese. Garnish with fresh parsley or basil leaves.

NOTE: For a short cut you can use two (24-ounce) jars of your favorite pasta sauce instead of making the sauce yourself, increasing the water to 2½ cups. Pour the sauce over the browned meatballs and continue with step 5.


NOTE: If you are using a brand of petite diced tomatoes that are thick, like Cento®, you may need to add another ¼ cup of water to the pot before pressure cooking.


Kommentare


bottom of page